ABD'den IŞİD'e yeni hava saldırıları

ABD ordusu, Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD terör örgütü hedeflerine yeni hava saldırıları düzenledi. IKBY'ye bağlı peşmerge güçleri Musul Barajı'nın kontrolünü ele geçirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçlarınca gün içinde düzenlenen 14 hava saldırısında, IŞİD'e ait 10 zırhlı araç, 7 "Humvee" tipi araç, 2 zırhlı personel taşıyıcı ve bir kontrol noktasının yok edildiği ya da hasara uğratıldığı bildirildi.

CENTCOM, saldırıların Irak'taki insani yardım çabalarının desteklenmesi, kritik altyapının, Amerikan personeli ve tesislerinin savunulması ve IŞİD'e karşı birlikte mücadele eden Irak ve Kürt güçlerine destek verilmesi yetkisi altında düzenlendiğini belirtti.

Operasyonda görev alan uçaklar ve insansız hava araçlarının daha sonra güvenli biçimde bölgeden ayrıldığı kaydedildi.

ABD ordusu dün de Erbil ve Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine 9 hava saldırısı düzenlemişti.

Peşmerge, Musul barajı'nda kontrolü ele geçirdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı peşmerge güçlerinin, ülkenin kuzeyinde yer alan Musul Barajı'nda kontrolü ele geçirdiği bildirildi.

Kürdistan Demokrat Partisi Sözcüsü Said Memuzini, basına yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinin Musul Barajı'nı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden aldığını belirtti.

Memuzini, peşmerge güçlerinin baraj bölgesinde kontrolü sağladığını ve burada bulunan halkın kendilerini çiçeklerle karşıladığını ifade etti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

AA