Kıdem tazminatında yeni gelişme!

İşçi ve işverenler arasında tartışmaya neden olan kıdem tazminatının ilk uzlaşma toplantısından karar çıkmadı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Kıdemde iki yakayı bir araya getiremedik. Yeni toplantı haftaya" dedi.

Kıdem tazminatı konusundaki gelişmeleri izleyen milyonlarca çalışanın gözü kulağı bugünlerde Ankara'ya çevrildi.

PAKET ERTELENEBİLİR
Çalışanların kıdemini devlet güvencesine almayı hedefleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren arasında uzlaşma ararken, bayram sonrasında yapılan ilk toplantıdan ortak bir karar çıkmadı. Bakan Faruk Çelik, kıdemde iki yakayı bir araya getiremediklerini söylerken, bu ay içinde uzlaşı sağlanması durumunda yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk edeceklerini açıkladı. Tarafların tamamen zıt görüşleri nedeniyle fon sistemine ilişkin paketin ertelenebileceği de gündeme geldi. Bakanlık ve sosyal taraflar gelecek hafta bir kez daha bir araya gelecek. En büyük işçi örgütü Türk-İş, mevcut sistemin devamından yana tavrını koruyor. DİSK de başından beri fon önerisine karşı çıkıyor. Hak-İş hak kaybı olmaması şartıyla fona geçişi destekliyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz gün yaptığı değerlendirmede, özel sektörde yüzde 80 oranında kıdem tazminatının ödenmediği yerler olduğunu anımsattı.

İŞVEREN KARŞI ÇIKIYOR
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; işveren kesimi ise sendikaların görüşüne katılmıyor. Fona karşı çıkarken mevcut sistemin kendilerine ağır yük getirdiğini savunuyor. TİSK, TOBB, TÜSİAD mevcut sistemde 30 gün olan kıdem hakkının 15 güne düşürülmesini talep ediyor.

Çelik: Huzursuzluk ortamı isteniyor
Çalışma Bakanlığı bir yıla 30 gün olan sürenin bir miktar aşağı çekilebilmesine yönelik alternatif senaryoları masaya yatırıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hak kaybı iddialarıyla huzursuzluk ortamı oluşturulmak istendiğini belirterek, "İnşallah uzlaşma sağlanır ve çalışma hayatına engel konular gündemimizden çıkar" dedi.