Bu sene kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimde kurbanlık sayısı açısından hiçbir problem yok" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u ziyaretinde, kentte yapımı tamamlanan 10 kırsal kalkınma yatırımlımını hizmete açacaklarını söyledi.

Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini, küçük ve orta ölçekli işletmeler aracılığıyla üreticilerin ürünlerini değerlendirmelerini önemsediklerini vurgulayan Eker, "Üreticilerin gelirini artıracak, aynı zamanda istihdam yaratabilecek ekonomik faaliyetleri destekliyoruz. Bu kapsamda Türkiye genelinde 2006'dan beri çeşitli projeler uyguluyoruz. Çukurova, Türkiye'de modern tarımın yapıldığı, geliştirildi en önemli merkez. Diyebiliriz ki Türkiye'de ilk modern sulama burada yapıldı" diye konuştu.

Gazetecilerin, kurbanlık sıkıntı olup, olmadığı sorusu üzerine, Bakan Eker, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını kaydetti.

Bu yıl kurbanlık sayısının, geçen yıl kurbanda kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanın iki katı olduğuna dikkati çeken Eker, şu bilgileri verdi:

"Büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimde kurbanlık sayısı açısından hiçbir problem yok. Geçen sene kesilenin iki katı kadar büyükbaş kurbanlık var. Geçen sene 770 bin büyükbaş hayvan kesilmiş, şu anda 1,5 milyon büyükbaş hayvan sadece kurbanlık için var.

Geçen sene 2 milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan kesildi, bu sene 3,5 milyon koyun, keçi cinsinden var. Dolayısıyla toplumun geçen sene kestiğinin iki katı kadar bu sene kurbanlık hayvan var. Yetiştirici bunları yetiştirdi. Bunların mutlaka sağlık kontrolleri yapılarak pasapotları alınmak suretiyle sevk edilmeleri gerekiyor ki gittiği yerde yeni problemler çıkmasın."

Nakilden önce kurbanlıkların mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirten Eker, şunları kaydetti:

"Türkiye büyük bir ülke. Doğudan batıya sevkıyat oluyor. Bunu sağlıklı şekilde denetlemezsek bir yerden aldığımız hastalığı tüm Türkiye'ye yayma ihtimalimiz var. O nedenle buna herkes son derece dikkat etmeli. Pasaportla, yerinde aşıları, kontrolleri yapılarak sağlık raporu alınmak suretiyle nakledilmeli, gittiği yerde de sağlık kontroleri yapılmalı. Bunların kesilmeyenleri ve geri dönenleri olduğundan bu hastalıkları başka taraflara bulaştırmamamız lazım.

Hayvan hastalıklarının iki önemli sonucu var. Biri, bazı hastalıkların insanlara da bulaşma ihtimali, ikincisi ülkemizin ekonomik kaybına sebebiyet vermesi. Dolayısıyla ikisi de çok büyük zarardır. Hem insan sağlığı çok önemli. Parası, değeri ölçülemez. Bir de ekonomik olarak bunlara dikkat etmemiz lazım. Tedbirler alındı. Tüm kurumlar görevini yapıyor. Çiftçilerimizin de buna riayet etmesi gerekiyor."