2014 Büyüme tahmini yüzde 4'e çekilebilir

Fed'in tahvil alımını kısması ve Ortadoğu'daki gerginlikle 2014 büyüme tahmininin 1 puan aşağı yüzde 4 civarına çekilmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımlarını kısması ve Ortadoğu'daki gerginlik ile Suriye'ye yönelik müdahale olasılığıyla bu yılın büyümesinin öngörülerin 1 puan altında kalması beklenirken, bu nedenle gelecek yıl büyüme tahmininin de 1 puan aşağı revize edilmesi bekleniyor.

OVP'de bu seneki büyüme yüzde 4, gelecek yıl ise yüzde 5 olarak öngörülüyordu. Yeni OVP için ekonomi yönetiminin çalışmaları devam ederken yetkililer, büyüme, ihracat ve yatırımı destekleyen, bazı tedbir ve teşviklerin de uygulanabileceğini belirtiyor.

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren ekonomik ve siyasi gelişmelerin bu yıl büyümenin yüzde 3 veya çok az üstünde gerçekleşmesine neden olacağını belirterek, "2014 büyümesinde, geçen yılki OVP'de öngörülen yüzde 5 gibi bir büyümeyi yakalamak mümkün görünmüyor.

Ekonomi yönetimi halen üzerinde çalışmalara devam ediyor ama büyümenin, şu anki veriler ışığında, 2014'te yüzde 4 civarında beklenmesi daha gerçekçi" dedi.