Ortaöğretime geçişte yeni sınav sistemi açıklandı!

"Telafisi olmayan SBS kalkıyor. Sınıflarda yapılan yazılılardan bazıları denetimli haline getiriliyor."

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sistemin detayları ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı beklenen açıklamayı yaptı.


Temel eğitimden orta öğretime geçiş modeli hakkında açıklamalarda bulunan Avcı; " 36 sınav icat edildi gibi açıklamalar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Bu sistemin özü şudur. Yapılmakta olan sınavları denetimli güvenli hale getiriyoruz. Çocuklarımızın orta öğretim geçişlerinde tek sınava ve ona bağlanmasını ortadan kaldırıyoruz. Bu düzenleme senede bir kez yapılan sınav yerine yeni sınav getirmiyoruz. Çocuklarımızı tek sınav sisteminden kurtarmaya çalışıyoruz. Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Bunlar yazılılar halinle yapılıyordu. SBS yapıldığı zaman 4 yıl boyunca çocuklar o dershaneden bu dershaneye gidiyordu. Çocuklarımız yarış atına döndü diyorduk. Yeni bir şey icat etmiyoruz." dedi.

İŞTE YENİ SİSTEM

8’inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak

İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek

Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek

Sorular çoktan seçmeli olacak. 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek

İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek

Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak

Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.

Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

İşte Nabi Avcı'nın yeni sınav sistemi hakkında yaptığı o açıklamalar;

Bugünlerde yaklaşık 1 milyon gencimiz yerleştikleri orta öğretim kurumlarına başlayacaklar. Bugünkü basın toplantımızın ana konusu 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren orta öğretime yerleştirme sistemine güncellemeyi tanıtmak.

Hükümet olarak iktidara geldiğimiz 2002'den bugüne kadar eğitim alt yapısını iyileştireceğimize okula alternatif eğitim kurumlarını okullara dönüştüreceğimizi sınav odaklı sistemimizi sınıf odaklı sisteme dönüştüreceğimizi beyan ettik. 16 ilde yapılan çalıştaylarla modelin son şekli verildi. Farklı fikirler alındı.

Bugün bu hedeflerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz.

TEST SINAVLAR YERİNE AÇIK UÇLU KLASİK SINAVLAR

Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

Uzun vadede ise öğrencilerin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Eklentilerinin zenginleştirildiği sistemin kendisini yeni koşullara uyarladığı süreç söz konusu. Sosyal sanatsal sportif etkinliklere vakit ayıracaksınız. Sevgili öğrenciler arkadaşlarınızla ailenizle daha çok vakit geçireceksiniz.

Ya sınava giremezsem stresinde olmayacaksınız. Bu uygulama uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir uygulama.

Öğretmenlerimizin üzerindeki yük, velilerimizin çocuklarını okutma gayreti, öğrencilerimizin yetenek ve meraklarının sisteme dahil edilmesi göz önünde bulunduruldu. Eğitimin sadece görev değil ağır sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum.

"YENİ BİR SINAV SİSTEMİ GETİRMİYORUZ"

Bu tablolarda anlatılanlar bugüne SBS uygulanırken uygulanan hesaplama yönteminin güncelleştirilmiş hali. Çok karışık gibi görülebilir. Anlatırken karmaşık gibi görülüyor ama basit ve bir güncelleme. Yapılmakta olan şudur çocuklarımızın orta öğretim geçişlerinde tek sınava ve ona bağlanmasını ortadan kaldırıyoruz. Bu düzenleme senede bir kez yapılan sınav yerine yeni sınav getirmiyoruz. Sene içresinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Bu yazılılardan birer tanesini kontrollü şekilde yapmak. Çocuklarımız o yazılıya girecekler.

"TELAFİ MÜMKÜN OLACAK"

Sorular derste gördükleri sorulardan sorulacak telafi mümkün olacak. Yazılı sınavları denetimli hale getiriyoruz. Yazılı sınavları kontrollü, objektif çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin stressiz bir şekilde sınava girmesini sağlıyoruz. İddia edildiği gibi 36 sınav icat edildi gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Özü yapılmakta olan sınavları denetimli güvenli hale getiriyoruz. Çocuklarımızı tek sınav sisteminden kurtarmaya çalışıyoruz. Ece Ayhan'ın bir şiirini okumak istiyorum 'Efendiler ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?'.

Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Bunlar yazılılar halinle yapılıyordu. SBS yapıldığı zaman 4 yıl boyunca çocuklar o dershaneden bu dershaneye gidiyordu. Çocuklarımız yarış atına döndü diyorduk. Yeni bir şey icat etmiyoruz.

"BOŞ KONTENJANLAR İÇİN ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı şu notları da ekledi;

*Öğretmen atamalarında da kontenjanların belirlenmesinde de bu düzenleme ile paralel yürüyen çalışma içresindeyiz. bu Türkiye genelini ilgilendiren bir düzenleme.

*Bu derslerin öğretmenlerini eksiksiz bırakmamaya çalışıyoruz. Bu derslerin öğretmenlerinin eksik olduğu illere öncelik vermeye çalışıyoruz.

*Bu sekizinci sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıllarda 7. ve 6. sınıflarda yapılacak. Notlar hormonlanmazsa çocuklarımız mezuniyet notları ile orta öğretime geçişi sağlayabilecekler.

*Eğitim yaz boz tahtasına döndü polemik konusu yapmak doğru değil. 3 yıl sonra çocuklarımızın eline tablet bilgisayarlar ulaştığı zaman yine güncelleme yapılacak. Her şey bununla bitmiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni güncellemelerimiz olacak.

*Hesaplama yönteminde değişiklik yok. Daha önce nasıl hesaplanıyorsa aynı şekilde hesaplanıyor. Değişen senede bir kez yapılan ve telafisi olmayan SBS kalkıyor. Sınıflarda yapılan yazılılardan bazıları denetimli haline getiriliyor.

*Zorunlu nedenlerle kış şartları gibi nedenlerle sorun olan yerlerde telafi imkanını getiriyoruz. Biz soruları merkezden gönderilen yazılıları değil diğer yazılıları da denetim altına almayı planlıyoruz. Bizim merkezden gönderdiğimiz sınavlar diğer yazılıların kontrolü için ölçü kabul edilecek. O sınavlarda kontrollü olacak.

* Okulların şöhretleri sizi yanıltmasın. Her okulda idealist öğretmenlerimiz var. Alacağımız 40 bin yeni arkadaşla bu özelliği ileriye taşıyacağız.

*Bizim sınavla alan okullarımız var sınavsız olan öğrencilerimiz var. Asıl okullar doldu diğerleri boşta kaldı diye bir kampanya yürütülüyor. Yerinden memnun olmayanlar da dahil olmak üzere kontenjanlar dolana kadar sistemi yürüteceğiz. Boş kontenjanlar için endişe edecek bir şey yok. Başka okula yerleşmiş ama okulundan memnun değil onları da kapsayacak şekilde yürütülecek olan bir sistem. Boş kontenjanları dolduracak kadar güncellemeyi sürdüreceğiz.