Fransa'dan şok Suriye raporu!

Fransa istihbarat servisi DGSE'nin hazırladığı dört sayfalık raporda, Suriye'deki Esad rejiminin elinde 1000 ton kimyasal silah stoğu olduğu belirtildi.


ABD Başkanı Obama'nın Suriye müdahale tasarısı için Kongre'den onay isteyeceğini açıklamasının ardından Fransa da dün "Suriye'ye tek başımıza müdahale edemeyiz" açıklamasında bulundu.

FRANSA istihbarat servisi DGSE, 21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu ve Batı Guta bölgelerinde kimyasal silahla saldırılar düzenlendiğine dair kanıtlara sahip olduğunu açıkladı. Fransız gizli servisi, Suriye'deki rejimin kimyasal silah kapasitesine ilişkin dört sayfalık bir rapor hazırladı. Le Journal du Dimanche Gazetesi, Fransız istihbaratı tarafından hazırlanan raporun bazı bölümlerini dün okuyucularına aktardı. Söz konusu raporun açıklanması sakıncalı görülen bölümlerinin ayıklanması için Fransız yönetimine sunulduğu belirtildi. Raporda Suriye'deki Beşar Esad yönetiminin elinde 1000 ton civarında kimyasal silah stoğu bulunduğu ifade edildi. Gazete, kimyasal silah stoğunun bulunduğu tesislerin yerlerini gösteren bir harita da yayınladı.

EN TEHLİKELİ ÜLKE

Fransız istihbaratının elde ettiği bilgiye göre Suriye dünyanın en operasyonel nitelikli kimyasal silah stoğuna sahip ülkelerinin de başında geliyor. Rejimin elinde yüzlerce ton kimyasal silaha çevrilmeye hazır hardal ve sarin gazları da bulunuyor.

"YALNIZ SAVAŞAMAYIZ"

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama'nın aldığı ani bir kararla Suriye'ye müdahale için Amerikan Kongresi'nden onay isteyeceğini açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ı da zor durumda bıraktı. Bazı Fransız siyasetçiler Hollande'ın da Obama gibi davranıp, Fransız parlamentosundan savaş için onay istemesini talep ettiler. Konuya ilişkin taleplere değinen Fransız İçişleri Bakanı Manuel Valls, Europe 1 Radyosu'na yaptığı açıklamada "Fransa bu savaşa yalnız giremez, bir koalisyona ihtiyacımız var" dedi.