Real, Türkiye'deki marketlerini satıyor

Alman Metro Grubu bünyesindeki Real, Türkiye’deki 12 süpermarketini Ankara merkezli Beğendik’e satmaya hazırlanıyor. Beğendik’in hedefi 2020’de dünyada ilk 100’e girmek.


Kökleri Kayseri’ye dayanan Ankara merkezli marketler zinciri Beğendik, Avrupa’nın en büyük perakende şirketlerinden Metro Group bünyesinde bulunan Real’in Türkiye’deki marketlerini satın alıyor. Kulislerde, yapılan görüşmelerde son noktaya gelindiği konuşuluyor. Real’in Türkiye’de 12 mağazası bulunuyor.

Milliyet'in haberine göre; 2020 yılında dünyada ilk 100’e girmeyi hedefleyen Beğendik, bir süre önce Real için gizlilik anlaşması yapmıştı ve görüşmeler birkaç aydır sürüyordu. ‘Paris modeli’ ile büyümeyi hedefleyen Beğendik, merkezleri olan Ankara’nın yakın illerinden başlayarak Türkiye geneline yayılma politikası izliyor. Ankara’dan başlayarak halka halka büyüyen grup, 2013 hedefinde, İstanbul’da bir mağazalar zinciri satın almak vardı. Şirket Real’in Türkiye operasyonlarını alarak bu hedefini gerçekleştirmiş olacak.

Beğendik ilk mağazasını 1986 yılında Kayseri’de açtı. Kayseri’de kurulan ilk 5 mağazadan sonra 1993’te Ankara’da faaliyet göstermeye başladı. Beğendik’in bugün Ankara’nın yanı sıra Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Konya’da toplam 41 marketi bulunuyor. Şirketin yaklaşık 2 milyon kayıtlı ‘club card’ üyesi ve 200 milyon dolar cirosu bulunuyor. Beğendik’in 2020 yılındaki ciro hedefi ise 11 milyar dolar...

Beğendik ilginç uygulamalarıyla da dikkat çeken bir marketler zinciri. Bunlardan birisi de ‘Dolunay’da Beğendik’ etkinliği... Beğendik, her dolunay olduğunda gece yarısına kadar müşterilerine yüzde 50’ye varan indirim fırsatı sunuyor.

Real süpermarketleri Almanya dışında Türkiye, Polonya, Rusya, Romanya ve Ukrayna’da faaliyet gösteriyor. Bir süredir Metro’nun Real zinciri ve departman mağaza zinciri Kaufhof’tan hoşnutsuz olduğu, bunları satarak Cash & Carry mağazaları ile teknoloji zinciri Saturn ve MediaMarkt’a
odaklanmak istediği konuşuluyordu.