Tatilini neden yarıda kesti
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Suriye ile ilgili gelişmelerden dolayı tatilini kısa tutarak Londra'ya döneceği belirtildi.
Ailesiyle Cornwall'da tatilde olan Cameron'ın çarşamba günü Suriye'ye ilişkin yapılacak ve bakanlar ile istihbarat yetkililerinin katılacağı yüksek düzeyli güvenlik toplantısına başkanlık etmesi öngörülüyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün, Birleşmiş Milletler'in desteği olmadan, Suriye'ye müdahalede bulunulabileceğinin sinyalini vermişti. Hague, Suriye'deki kimyasal silah saldırısının kanıtlarının ortadan kaldırılmış olabileceğini de ifade etmişti.
Bu arada, Muhafazakar Parti'den bazı milletvekilleri ile muhalefetteki İşçi Partisi, İngiltere Başbakanı Cameron'dan Suriye'ye olası bir askeri müdahale kararı alınmadan önce konuyu parlamento gündemine taşımasını istiyor. Cameron, Suriye'de muhalifleri silahlandırmak konusunda parlamentonun onayı alma sözü vermişti ancak askeri müdahale konusunda benzer bir vaatte bulunmamıştı.
Cameron geçen hafta sonu ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşmüş ve iki lider Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullandığının kanıtlanması halinde "ciddi karşılık" verileceği uyarısında bulunmuştu.
"SURİYE İÇİN KİMSEYLE SAVAŞMA NİYETİNDE DEĞİLİZ"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dış müdahale olsa bile ülkesinin Suriye için kimseyle savaşma niyetinde olmadığını söyledi.
Moskova'da, Suriye'deki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suriye'ye BM kararı olmaksızın dış müdahale olursa Rusya buna askeri karşılık vermeye hazır mı?" sorusuna, "Rusya, Suriye'ye askeri bir müdahale olması durumunda bile kimseyle savaşma niyetinde değil" cevabını verdi.
Lavrov, NATO'nun Suriye'ye askeri operasyon yapabileceği söylemlerinin son derece tehlikeli ve endişe verici olduğunu belirterek,"Batılı mevkidaşlarım, Suriye'deki iç savaşı çözmeye çalışmadan, mezhepler arası ve etnik problemlere çözüm getirmeden dış müdahale açıklamaları yapıyorlar. 'Planınız nedir?' diye sorulduğunda, kapsamlı bir cevap vermiyorlar'' dedi.
Rus bakan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadan herhangi bir güç kullanılmasının, uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu ifade etti.
"GEÇMİŞTE YAPILAN HATALAR TEKRAR EDİLMEMELİ"
Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye'ye askeri müdahale söylemlerinin Lough Erne'de gerçekleştirilen G-8 zirvesinde varılan mutabakatla çelişen bir tutum olduğunu ifade ederek, Suriye konusunda dikkatli olmaya ve geçmişte uluslararası krizlerin çözümünde yapılan hataları tekrar etmemeye çağırdı.
Cenevre-2 Konferansı'nın düzenlenmesinin önündeki en büyük engelin muhalifler olduğunu öne süren Lavrov, "Esad yönetimi uzun zaman önce Cenevre-2'ye katılacağını açıklamasına rağmen muhaliflerden henüz hiçbir adım gelmedi. Muhalifler, kendi sporsorlarından ne gibi sinyaller alıyor bilemiyoruz ama öne sürdükleri ön şartın Esad'ın gitmesi olması akıllara bazı sorular getiriyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile pazar günü yaptığı telefon konuşmasında, Washington'un muhaliflere Cenevre-2 Konferansı'na ön şart olmadan katılmaları için baskı yapacaklarını söylediğini belirtti.