Altın sıralamasında Türkiye'nin yeri?

Dünya Altın Konseyi'nin (World Gold Council) resmi verilerine göre, Türkiye 441,5 ton altın rezervi ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkeleri arasında 13. sırada yer alıyor ...


Dünya Altın Konseyi'nin verilerinden derlenen bilgilere göre; bu yılın haziran ayı itibariyle, Türkiye 441,5 ton altın rezervi ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkeleri arasında 13. sırada yer aldı. Verilere göre, altın Türkiye'nin toplam rezervlerinin sadece yüzde 14'ünü oluşturuyor.

Özellikle küresel ekonomik kriz sonrası ekonomik zorluk çeken ülkelerin yakında takip ettiği Avrupa Merkez Bankası yaklaşık 502,1 ton ile 12. sırada yer aldı. Dünya altın talebinin büyük kısmını tek başına sağlayan ve yakın zamanda cari açığını azaltmak için altın ithalatında vergiyi üçte bir oranında artırarak yüzde 8'e yükselten Hindistan ise listede 557,7 ton altın rezervi ile 11. sırada bulunuyor.
Hollanda 612,5 ton ile dünyanın 10. büyük altın rezervine sahipken, Japonya 765,2 ton altında 9. sırada yer aldı.

Resmi verilere göre Rusya, resmi altın rezervi bu yılın haziran sonu itibariyle 996,4 tona ulaşarak, dünyanın en büyük 8. altın rezervine sahip ülkesi haline geldi. Rusya'nın halihazırda resmi rezervlerinin yalnızca yüzde 7'si altından oluşuyor.

IMF DÜNYANIN 3. BÜYÜK ALTIN REZERVİNE SAHİP

İsviçre 1,040 ton altın rezervi ile 7'inci, mevcut rezervlerini sadece yüzde 1'ini altın olarak tutan Çin ise, 1,054 ton altın rezervi ile 6'ncı sırada yer aldı. Fransa'nın altın rezervi 2,335 tonla 5'inci, İtalya 2,451 tonla 4'üncü, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2,814 ton altınla 3'üncü sırada yer aldı.
Dünya altın rezervinin en tepesinde ise iki büyük ekonomi Almanya ve ABD var. Almanya 3,390 ton altın rezervi ile küresel altın rezervi listesinin ikinci sırasında yer alırken, birinci 8,133 ton altını resmi rezerv olarak tutan ABD oldu. Altın Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olan Almanya'nın toplam rezervlerinin yaklaşık yüzde 66'sını oluştururken, ABD'nin resmi rezervleri içerisinde altının payı yüzde 70'e kadar çıkıyor.

Ekonomik krizin en zayıf halkalarından biri olarak gösterilen Yunanistan 112 ton altın rezervi ile dünya sıralamasında 33. sırada yer alıyor. Krizdeki Yunanistan'ın toplam rezervleri içerisinde altının payı ise yaklaşık yüzde 76 oranında.

Türkiye'nin mevcut altın rezervi ise Çin, Rusya ve Hindistan hariç olmak üzere, gelişmekte olan ekonomilerin hepsinden daha yüksek seviyede. Örneğin mevcut rezervlerinin içerisinde sadece yüzde 1 oranında altın bulunduran Güney Kore toplam 104,4 ton altınla dünya sıralamasında 34. sırada yer alıyor. Sıklıkla Türkiye ekonomisine benzer demografik özellikleri ile dikkati çeken Doğu Avrupa'nın parlayan yıldızı Polonya, altına toplam rezervleri içerisinde yüzde 4 oranında yer vererek, toplam 102,9 tonla dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkeler sıralamasında 36. sırada bulunuyor.

AA