Bebeğinizin yazı rahat geçirmesi için tavsiyeler
Bebeği isilikten korumak için kat kat giydirmeyin. Elinizi antibakteriyel sabunla yıkadıktan sonra mamasını hazırlayın. İshallere karşı ise besinlerin bozulmamasına özen gösterin.
Yaz aylarında yeni doğmuş bebeklere daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Bebeklerin hassas ciltleri güneşten çok çabuk etkilenirken, terlemeye bağlı isilik ve pişik gibi sorunlar da artıyor. İşte yazın bebeğinizi korumanın yolları:
KAT KAT GİYDİRMEYİN
Yazın yapılan yanlışlardan biri, bebeği sıkı giydirmektir. Oysa bebekler sıkı giydirmeye bağlı olarak çok terliyor ve sıvıyla birlikte tuz kaybederek hastalanıyor.
BESİNLERİ SICAKTA TUTMAYIN
Aileler, soğuk gıdanın bebeği hasta edeceği endişesi ile bebek beslenmesinde kullandıkları malzemeleri iyi koruyamıyor ve sıcakta bekletiyor. Bu da besinlerin çabuk bozulmasına yol açabiliyor.
GÜNEŞTEN KORUYUN
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce bebeklerin cildine uygun doğal kremler uygulanmalı.
POPOSU ISLAK KALMASIN
Bebeklere çok kalın giysiler giydirilmesi; pişik ve isilik sorunlarını artırıyor. İdrar yolu enfeksiyonları da pişiğe neden olabiliyor. Öte yandan aileler genelde çocuğu, poposunu yıkadıktan sonra üşümesin diye hızla giydiriyor. Oysa temizliğin ardından bölge iyice kurulanmalı. Sıcak ortamdan uzak tutmak ve altını çok iyi kurulamak; pişiği bebekten uzak tutuyor.
GİYSİLER YIKANMALI
Kıyafet seçiminde mutlaka pamuklu, doğal liflerden üretilmiş giysiler tercih edilmeli. Ayrıca giysiler ilk kullanımdan önce yıkanmalı. (Hayat dergisi)
ELLERİN TEMİZLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ
Yaz dönemlerinde karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biri, ishaldir. Çünkü sıcak ve nem, mikroorganizmaların hızla üremesine neden oluyor. Yazın sebze ve meyveler çoğalıyor fakat bunların temizliğine yeterince dikkat edilmeyebiliyor. Özellikle bebeklerin mamaları hazırlanırken el temizliğine dikkat edilmeli. Mamalar; el, antibakteriyel sabunlar ile yıkandıktan sonra hazırlanmalı. Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip yıkamak ise çok daha etkili bir temizlik sağlıyor.
SIVI TÜKETİMİ ARTIRILMALI
0-6 ay arasındaki bebekler sadece anne sütüyle beslenmeli. Bebekler sıvı kaybını tolere edemediği için belli aralıklarla su takviyesi yapılmalı. Anne; sütünün yeterli olması için bol sıvı almaya, düzenli beslenmeye ve B vitamini bakımından zengin olan tam tahıllı ürünleri tüketmeye dikkat etmesi gerekiyor.