Gül'den flaş Mısır açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, Mısır'da yaşanan olaylarla ilgili ilk açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da korkulan olayların gerçekleştiğini belirterek, ülkenin Suriye benzeri bir kaos ortamına sürüklenmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, "Mısır'da olup bitenler sadece Mısır'ı, Arap dünyasını ve bölgeyi değil, bütün Müslüman dünyasını ilgilendirecek ve etkileyecek gelişme gösterir. O bakımdan herkesin aklı selimle hareket etmesinin zamanı çoktan geçmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan seyahati öncesi Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da korkulan olayların gerçekleşmekte olduğunu söyledi. Olanların "kabul edilemez" olduğuna dikkat çeken Gül, "Bu noktaya gelinmemesi için benim de çok çağrılarım oldu, çok gayretler de var. Hele sivil insanlara, gösteri yapan insanlara silahla müdahale gerekçesi ne olursa olsun asla kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Bundan dolayı çok büyük bir üzüntü duyuyoruz ve tüm Mısır halkına hem başsağlığı hem geçmiş olsun diyoruz. Rakamlar çok değişik, muhakkak ki, önümüzdeki zaman içinde netleşecektir. Ama olayların büyüklülüğü ortada. Korkum şu ki, bu gidişle Mısır, içinden çıkılmaz bir kaosa girer bu gidişle ve bütün tecrübemle şunu söylüyorum; bu yol, Mısır için çıkmaz bir yoldur" diye konuştu.

"MISIR'IN UZUN BİR SÜRE TEKRAR DEMOKRASİYLE BULUŞMASI ZOR OLUR"

Herkesin kendi ülkesinin kıymetini bilmesi ve bütün tarafların bir araya gelerek aklı selim içerisinde ve mantık yoluyla Mısır'ı düzlüğe çıkartacakları, tekrar Mısır'ın demokrasiyle buluşacakları süreci başlatmaları gerektiğini vurgulayan Gül, şunları ifade etti:

"Yoksa hemen komşumuzda (Suriye) olup bitenler nasıl başlamıştır, herkesin hatırlamasını isterim. Sivil halka silahla müdahale, olayları bu noktaya getirmiştir. Mısır'da olayların bu noktaya gelmesini tahayyül bile etmek istemem. Çünkü Mısır'da olup bitenler sadece Mısır'ı, Arap dünyasını ve bölgeyi değil, bütün Müslüman dünyasını ilgilendirecek ve etkileyecek gelişme gösterir. O bakımdan herkesin aklı selimle hareket etmesinin zamanı çoktan geçmiştir. Bunun için de herkesin bir araya gelmesi gerekir. Yapılacak ilk iş; seçilmiş cumhurbaşkanı ve arkadaşlarının serbest bırakılması ve yapılacak ilk seçimlere herkesin katılacağı şeffaf ve düzgün seçimlerin yapılmasıdır. Korkarım, bu böyle giderse Mısır'ın uzun bir süre tekrar demokrasiyle buluşması zor olur. Bu da hem Mısır halkı hem de İslam dünyası için büyük kayıp olur. O bakımdan bu yolun yol olmadığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Mısır halkının tamamı bizim kardeşimizdir. Mısır'da olup bitenler tabi ki hepimizi ilgilendirir. Dünyanın hiçbir yerinde sivil topluma protestoda bulundukları için silahla müdahale meşru görülemez."