Mısır'da ordudan halka kanlı müdahale

Mısır'da güvenlik güçlerinin, başkent Kahire'de Mursi'yi destekleyen darbe karşıtı kalabalığa yaptığı müdahalede 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Mısır'da polisin Mursi yanlılarına karşı bu sabah başlattığı müdahalede ölü sayısı saat başı artıyor .Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) liderlerinden Muhammed Bilteci, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik katliamlarında, 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Yaralı sayısının ise en az 5 bin olduğunu iddia ediliyor.

Başkent Kahire'de Müslüman Kardeşler'in hastanesi olarak bilinen Rabaa ise daha önce ölü sayısının 177'ye çıktığını duyurmuştu. Hastane kaynakları, binlerce kişin de yaralı olduğunu açıkladı. Yaralılara ilk müdahalenin olay yerinde göstericiler tarafından yapıldığı öğrenildi.

Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki Mursi'yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri sabah erken saatlerde müdahale etti. Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdü. Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor. Meydandaki kalabalıktan "saldırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail yada düşman değiliz" çığlıkları yükseliyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Zırhlı buldozerler Addeviye Meydanı'ndaki barikatları yıkmaya başladı. Güvenlik güçleri, çadırlarda protestocuları tek tek gözaltına alıyor.

Öte yandan Adeviyye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı.
POLİSİ, 6 EKİM KÖPRÜSÜ'NÜ KAPATTI

Mısır'da güvenlik güçleri, darbe karşıtlarına yönelik düzenlediği kanlı müdahalenin ardından, 6 Ekim Köprüsü'nü yaya ve araç trafiğine kapattı.

Müslüman Kardeşler'in en az 200 kişinin öldüğünü açıkladığı müdahaleyi protesto etmek için 6 Ekim Köprüsü üzerinde eylem yapan darbe karşıtlarına polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Polis daha sonra köprüyü araç ve yaya trafiğine kapattı.

Bu arada sosyal medyada, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarının Kahire'de kıptilere ait bir kiliseyi ateşe verdiği iddia edildi.
Öte yandan; Mısır Merkez Bankası'nın kapatıldığı ve yeni bir açıklama yapılıncaya kadar kapalı olacağı duyuruldu.
KESKİN NİŞANCILAR KAMERAMANLARI HEDEF ALIYOR

İçinde keskin nişancıların yer aldığı helikopterlerin meydanların üzerinde alçak uçuş yaptığı, özellikle kameramanları hedef aldığı iddia ediliyor.
Şiddetli gaz bombası ve saldırılara rağmen meydanlardan ayrılmayan kalabalıklara katılmak için hareket eden kitlelere de ordu birliklerinin müdahale ettiği kaydediliyor. Rabiatul Adeviyye Meydanına yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından ateş ediliyor.

YANGIN ÇIKTI

Nahda meydanı yakınında yer alan El-Orman Parkı ile Kahire Hayvanat Bahçesi'nde yangın çıktığı, burada bazı ağaçların yandığı, meydanlardaki göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler
olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.

Devlet kontrolündeki Nil TV ise, olaylarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 6 güvenlik görevlisinin de yaralandığını bildirdi.

Avrupa Birliği ve ABD'nin destek verdiği darbenin ardından Adeviye Meydanı'nı dolduran Mursi taraftarları ve darbe karşıtları günlerdir meydanı boş bırakmıyordu. Müdahale öncesinde meydana broşürlerin atıldığı, kadın ve çocukların meydanı terk etmelerinin istendiği ifade edildi.

ORDU YANLISI TV'LERDEN CANLI YAYIN

Ordunun Rabiatu'l Adeviye meydanına müdahalesini orduya yakın televizyon kanalları canlı yayında verdi. Ordunun yönetime el koymasının ardından ordu lehinde yayın yapmaya başlayan Mısır'ın devlet televizyonu Nile TV, müdahaleyi ilk anlarından itibaren canlı yayınla verdi.

Lübnan'dan yayın yapan ve Suriye'deki Esed rejimine yakınlığıyla bilinen Gassan Ciddu yönetimindeki el-Meyadin TV de katliam başlamadan önce meydandan canlı yayına başlayan bir diğer medya kanalı oldu.

Rabiatul Adeviyye meydanından sürekli canlı yayın yapan ulusal ve uluslararası kanalların yayınları frekans kesici jammer cihazlarıyla önlendi.
Orduya yakın TV kanallarının katliam olarak nitelendirilen 100'ü aşkın kişinin öldüğü olayları canlı yayında vermesi, müdahalenin planlı olduğu şüphelerine neden oldu.

TREN SEFERLERİ İPTAL


Mısır'da başkent Kahire'ye giden tüm tren seferleri iptal oldu. İskenderiye'de Mursi destekçileri sokaklara döküldü, yolları trafiğe kapattı.
MISIR HALKI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı göstericilere güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesinin ardından protesto gösterileri ülke geneline yayıldı.

Başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında 163 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı müdahalenin ardından Rabiatul Adaviye Meydanında göstericilerin bekleyişi sürerken, Heliyepolis bölgesinde bulunan Nuzha caddesinde toplanan yüzlerce kişi katliamı protesto etti.

Lübnan Caddesi ile El Mühendisin semtinde toplanan binlerce kişi barışçıl göstericilere yönelik operasyonu kınayan gösterilere başladı. Faysal ve Haram caddelerinde toplanan göstericiler yollara barikatlar kurarak lastik yaktılar. Bölgeden zaman zaman silah seslerinin geldiği bildiriliyor.

Kahire yakınlarında bulunan Helvan kentinde de darbeye karşı gösteri başlatan göstericilere polis müdahale etti. Binlerce kişi Hilvan Merkez'de bulunan emniyet müdürlüğü binasını kuşattı. Kente polislerin karakolları terk ettikleri belirtiliyor.

Başkent Kahire'nin tüm ana artelleri askeri birlikler ve zırhlı araçlar tarafından kontrol ediliyor.

Müdahalenin yaşandığı yerlere çıkan caddelerin tamamı polis ve askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Mısır ordusuna bağlı helikopterlerin başkent Kahire'nin üzerinde devamlı alçak uçuş gerçekleştirdiği gözleniyor.

Asyut kentinde güvenlik kuvvetlerinin göstericilere müdahalesi sonucunda çatışmalar çıktı. Çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı kaydediliyor.

Sina'daki Bedevi kabileleri ise Kuzey Sina'nın en büyük kenti Ariş'te valilik binasını kuşattı. Ariş kent merkezinden silah sesleri yükseldiği kaydediliyor.

İskenderiye kentinde binlerce göstericinin bekleyişi devam ederken, kentteki bazı karakolların göstericiler tarafından sarıldığı kaydedildi.

Asyut ve Minye'de göstericilerin emniyet müdürlüklerini kuşattıkları iddia edildi. Marsa Matruh kentinde yerel halk meclisini basan binlerce göstericinin bazı polis karakollarını da kuşatma altında tuttukları bölgeden gelen haberler arasında.

Kanal boyunca sıralanan Süveyş, İsmailiye, Port Said kentlerinde de katliamı protesto eden halk meydanlara indi. İsmailiye kentinde polis otosuna saldıran protestocular 4 polisi yaraladıktan sonra polis aracını ateşe verdiler.

Mısır'daki çatışmalarda polisin zaman zaman demokrasi yanlısı göstericilere, "Baltacı" diye tabir edilen suç gruplarıyla beraber müdahale ettiği belirtiliyor.