Ergenekon'da karar açıklandı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Gazeteci Tuncay Özkan ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu, 275 sanığın yargılandığı ve Ergenekon davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Mahkeme, Ergenekon'un silahlı terör örgütü olduğunu kabul etti. Sanık avukatları duruşma salonunu terk etti. Mustafa Balbay'ın eşi gözyaşlarına boğuldu.

CEZALAR

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet (Darbeye teşebbüsten)
Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet + 90 yıl
Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet + 117 yıl
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Dursun Çiçek ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Fuat Selvi müebbet
Eski Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız müebbet
Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler müebbet
Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet
Avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Korgeneral Mehmet Eröz müebbet
Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Emekli Albay Fikri Karadağ ağırlaştırılmış müebbet
Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur müebbet
Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol müebbet
Durmuş Ali Özoğlu ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet
Evinde gömülü silahlar, kroki ve Başbakan Erdoğan'ın evinin uydu fotoğrafları bulunan emekli Yarbay Mustafa Dönmez 49 yıl 2 ay
Eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin 49 yıl 4 ay
Jitem'in kurucusu emekli Albay Arif Doğan 47 yıl 3 ay
Emekli Binbaşı Fikret Emek 41 yıl 4 ay
CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay
Bir numaralı sanık Oktay Yıldırım 33 yıl 10 ay
Yazar Ergün Poyraz 29 yıl 4 ay
Avukat Serdar Öztürk 25 yıl 6 ay
Yalçın Küçük 22 yıl 6 ay
Ali Yasak 6 yıl 3 ay
Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim 10 yıl
Korgeneral İsmail Hakkı Pekin 7 yıl 6 ay
Sedat Peker 10 yıl
Mehmet Perinçek 6 yıl
Hıfzı Çubuklu 9 yıl 6 ay
Adnan Bulut 6 yıl 3 ay
Eski rektör Ferit Bernay 10 yıl
Eski rektör Mustafa Yurtkuran 10 yıl
Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu 20 yıl 6 ay
Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan 14 yıl 5 ay
Suç örgütü lideri Semih Tufan Günaltay 10 yıl
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever 15 yıl
Danıştay saldırısı sanığı Osman Yıldırım 8 yıl 9 ay
Ferda Paksüt 2 yıl 6 ay
Güler Kömürcü 7 yıl 2 ay
Prof. Dr. Erol Manisalı 9 yıl 8 ay
Emcet Olcayto 13 yıl 2 ay
Cumhuriyet gazetesine saldırının faili Bedirhan Şinal 18 yıl 8 ay
Eski belediye başkanı Gürbüz Çapan 1 yıl 3 ay
Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz 13 yıl 11 ay
Erkut Ersoy 15 yıl 15 gün
Doç. Dr. Ümit Sayın 4 yıl
Hikmet Çiçek 21 yıl 9 ay
Hayrettin Ertekin 12 yıl
Fatma Cengiz 11 yıl
Teğmen Mehmet Ali Çelebi 16 yıl 6 ay
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz 10 yıl
Eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım'a 16 yıl 10 ay
Adnan Akfırat 19 yıl
Zekeriya Öztürk 19 yıl 6 ay
Ümraniye'de bombaların ele geçirildiği gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş 22 yıl
Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel 7 yıl 6 ay
Halil Behiç Gürcihan 8 yıl 9 ay
Boğaç Kaan Murathan 17 yıl
Emekli Orgeneral Kemal Yavuz 7 yıl 6 ay
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Turan Özlü 9 yıl
Teğmen Noyan Çalıkuşu 8 yıl 6 ay
Sami Hoştan 10 yıl
Eski İşçi Partisi Genel Sekreteri Avukat Nusret Senem 20 yıl 3 ay
Emekli Albay İlyas Çınar 12 yıl 2 ay
Gazeteci Serhan Bolluk 7 yıl 6 ay
İbrahim Özcan 14 yıl 8 ay
Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç 13 yıl 2 ay
Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş 20 yıl 9 ay
Eski rektör Fatih Hilmioğlu 23 yıl
Eski Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhan Bolluk 7 yıl 6 ay
Eski rektör Kemal Alemdaroğlu 15 yıl 8 ay
CHP Milletvekili Mehmet Haberal 12 yıl 6 ay (Yattığı süre gözönünde bulundurularak tahliye edildi.)
CHP Milletvekili Sinan Aygün 13 yıl 6 ay
Gazeteci Vedat Yenerer 7 yıl 6 ay
Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz 22 yıl 6 ay
Emekli Albay Hasan Atilla Uğur 29 yıl 3 ay

hapis cezasına çarptırıldı.
21 SANIĞA BERAAT

21 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Ali Yiğit,
Süleyman Eser,
Salih Kunter,
gazeteci Caner Taşpınar,

beraat etti.
FİRARİLERİN DOSYALARI AYRILDI

Aralarında Bedrettin Dalan ve Turhan Çömez'in de olduğu firari sanıkların dosyaları ayrıldı.

Ölen sanıkların davaları düştü.
17 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme, Cemal Gökçeoğlu, Erkan Ayyıldız, Fatma Cengiz, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Albay Hulusi Gülbahar, Hüseyin Yanç, İbrahim Özcan, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Kenan Özay, CHP Milletvekili Mehmet Haberal, "Balyoz davası" tutuklusu Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Bora Perinçek, Mehmet Bülent Sarıkahya, Osman Yıldırım, emekli Albay Sedat Özüer, Selçuk Özkan, albay Ziya Göktaş'ın tahliyesine karar verdi.
13 TUTUKLAMA VE YAKALAMA KARARI

Ahmet Cinali, Adnan Türkkan, Mustafa Hüseyin Buzoğlu, emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Yalçın Küçük, Tuncer Kılınç, Merdan Yanardağ, Tunç Akkoç, Mehmet Adnan Akfırat, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Kemal Şahin ve Levent Temiz hakkında verilen ceza miktarı ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları dikkate alınarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100-101 maddeleri gereğince tutuklanmalarına ve yakalama emri çıkartılmasına karar verildi.

Sanıklar Arif Doğan, Hüseyin Vural Vural, Ünal İnanç ve Mustafa Özbek'in sağlık durumları ve yaşları dikkate alınarak, CMK 109/3-j bendi gereğince konutlarını terk etmemek suretiyle adli kontrole tabi tutulmalarına karar verildi.
DAVA SÜRECİYLE İLGİLİ DETAYLAR

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İçşi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu, 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı "Ergenekon Davası"nda karar açıklandı.

Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava sürecinde aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un da bulunduğu 86 sanık hakkında hazırlanan ilk iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 25 Temmuz 2008'de kabul edildi. 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktul", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdur" olarak yer aldı.

Aralarında CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün ile emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da bulunduğu 56 sanık hakkında düzenlenen 1909 sayfalık ikinci iddianamenin ardından hazırlanan üçüncü iddianamede ise CHP Milletvekili Mehmet Haberal, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ile bazı üniversite rektörlerinin de aralarında yer aldığı 52 kişi sanık oldu.

İkinci iddianameye ilişkin dava 20 Temmuz 2009'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yeni oluşturulan büyük duruşma salonunda görülmeye başlanırken, mahkeme üçüncü iddianameyi 5 Ağustos 2009'da kabul etti.

Soruşturma kapsamında hazırlanan 4. iddianame "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddialarına ilişkin oldu. Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesine ilişkin düzenlenen iddianamede, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan firari sanık olarak yer aldı. MİT görevlilerinin yargılanmasına dair kanun kapsamında yapılan değişikik üzerine, sanıklar arasında olan eski MİT mensubu Özel Yılmaz hakkındaki yargılama da Başbakanlığın verdiği izin üzeri eayrı bir esas üzerinden devam edecek.

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesince işletilen internet siteleri ve "internet andıcı"na ilişkin Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevk edilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin'in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi. İddianamenin kabulüne 29 Temmuz 2011'de karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayı, ilk duruşmasını 28 Haziran 2010'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yaptığı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası" ile birleştirdi.

Emekli Orgeneral Başbuğ'un tutuklanması

Mahkemenin suç duyurusu üzerine hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012'de tutuklanan Başbuğ hakkındaki Türk Ceza Kanunu'nun 312/1. maddesi gereğince, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianame, 15 Şubat 2012'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Başbuğ hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012'de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunma olmak yapmak üzere bazı duruşmalara katıldı.

Birinci "Ergenekon Davası"nın, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan küçük salonda 3 Ağustos 2009'da yapılan duruşmasında, dosyanın, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin, aralarında tutuklu sanıklar Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Mahkeme, "Vatanseverler Davası", Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan Glock marka silahın satılmasına ilişkin dava, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlığı davası, savcı Zekeriya Öz'ün Ergenekon soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi dosyası, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyalarını birinci "Ergenekon Davası", ikinci "Ergenekon Davası" ile "İrtica ile Mücadele eylem Planı" davasını da ana dava da birleştirdi.

Toplam 23 ayrı iddianamenin birleştirildiği davada, tutuklu sanık sayısı 66, toplam sanık sayısı da 275 oldu.

Gizli tanıklar

Gizli tanıklarıyla gündeme gelen "Ergenekon Davası"nda ilk gizli tanık "Aydın-1", 14 Nisan 2011'de dinlenildi. "Aydın-1", odasına alınarak, görüntüsü ve sesi duruşma salonuna değiştirilerek yansıtıldı. Davada, "Munzur", "Emek", "Boyabat", "Ahmet", "9", "17", "Aydos", "İlk adım", "Huzur", "Dilovası", "Kıskaç" ve "Deniz"in de aralarında bulunduğu 31 gizli tanık dinlenilirken, bazı gizli tanıkların da isimleri açıkladı. İsmini açıklayanlar arasında en çok etki uyandıran ise gizli tanık "Deniz" olarak ifade verdiği anlaşılan terör örgütü PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık oldu.

Dava kapsamında ilk olarak Danıştay'a saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması dosyasına ilişkin tanıklar dinlendi. Merhum Başbakan Bülent Ecevit'in hastalık sürecine ilişkin eski koruma müdürü ve eski milletvekili Recai Birgün, tedavisini yapan ortopedi uzmanı Mücahit Pehlivan, eski DSP'li CHP Milletvekili Emrehan Halıcı ve DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski polis şefi Ahmet İhtiyaroğlu, gazeteciler Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Celal Kazdağlı, Alper Görmüş, Fehmi Koru, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneral Teoman Koman, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz, iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Ali Avni Balkaner, AK Parti Milletvekili Şirin Ünal, "Balyoz Planı Davası"nda 18 yıl hapisle cezalandırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür, adli tıp uzmanı Sevil Atasoy, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Abdullah Öcalan'ın eski avukatlarından İrfan Dündar ve Doğan Erbaş, Talip Doğan Karlıbel ve Ümit Fırat'ın da aralarında bulunduğu 130'a yakın tanık duruşmada beyanda bulundu.

Mütalaa süreci

Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından esas hakkındaki mütalaanın sunulması beklenen 13 Aralık 2012'de yapılan duruşmada, Silivri Cezaevi'nin önü büyük protestolara sahne oldu. Davanın önemli eşiklerinden biri olan esas hakkında mütalaa ise 18 Mart 2013'te açıklandı.

Mütalaada, aralarında İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da bulunduğu 64 sanık hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Savcılar, 2 bin 271 safyadan oluşan esas hakkındaki mütalaada, "Ergenekon Terör Örgütü"nün varlığının sabit olduğu şeklinde tespitte bulundu.

52 sanık son sözünü söyledi

Davada, 15 Nisan 2013'ten itibaren 66'sı tutuklu 210 sanık esas hakkındaki savunmasını yaptı. Aralarında Ferda Paksüt'ün de bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmayarak, yazılı beyanda bulunmayı tercih etti.

Davanın 21 Haziran'daki duruşmasında esas hakkındaki savunmalarının tamamlanmasının ardından sanıklara son sözleri soruldu. Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu duruşmaya katılan 52 tutuklu sanık son sözlerini söyledi.

Duruşma, dosyanın kapsamlı olması ve sanık sayısının fazlalığı dikkate alınarak, hükmün yazılması ve açıklanması için 5 Ağustos'a ertelendi.

65 sanık tahliye oldu

Aralarında Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi ile Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, teğmen Mehmet Ali Çelebi, geniz kanseri olan Yusuf Erikel'in de bulunduğu 5 yıldır süren dava sürecinde toplam 65 sanık tahliye edildi.

Dava sürecinde rahatsızlığı nedeniyle bazı sanıklar ise duruşmalara katılmadı. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, halen sağlık sorunları nedeniyle hastanede bulunurken, tutuklu sanık Nusret Taşdeler de duruşmaya hiç katılmadı. Taşdeler, halen GATA'da bulunuyor.

Dava sanıklarından İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirirken, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski Yarbay Mustafa Dönmez oğullarını kaybetti. Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve emekli Albay Dursun Çiçek ile Mehmet Haberal'ın da annesi öldü.

650 duruşma

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası"nın 19 Aralık 2011'de görülen duruşmasında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AK Parti'nin "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verdi.

"Ergenekon Davası" için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ayrı bir heyet oluşturulurken, 5 yıla yakın süredir yapılan yargılama sürecinde dosyaya bakan hakimlerin sayısı mahkeme heyeti başkanıyla birlikte 6 oldu. Yargılama sürecinde birçok sanığın tahliye edilmesi yönünde oy kullanan hakim Köksal Şengün ise bu dosyadan alınarak Bolu'ya hakim olarak atandı. Haftanın 4 günü duruşma yapan mahkeme, çarşamba günlerini ise tutuklu sanıkların cezaevinde yakınlarıyla görüşebilmeleri için boş bıraktı.

Birleşen dosyalarla birlikte yaklaşık 650 duruşma gören mahkeme, sanık ve avukatların duruşmalardaki konuşma sürelerini de hesapladı. Buna göre, en çok konuşan sanık 136 saat 55 dakika ile avukat Kemal Kerinçsiz olurken, Kerinçsiz'i 62 saat 52 dakika ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek takip etti.

Cezaevinde bulunan birçok sanık da yazdıkları kitaplarıyla gündeme geldi. Emekli Orgeneral İlker Başbuğ "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk" ve "Terör Örgütlerinin Sonu" adıyla iki kitap yazarken, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar davayla ilgili değerlendirmelerini kitap haline getirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nın 6 yıl 2 ay süren soruşturma ve dava süreci tamamlandı. Mahkeme davanın 321. duruşmasında kararını açıkladı.

Davanın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında da yakalama kararı bulunuyor.