Açık kontenjanlar için taban puan düşürülsün

Vakıf Üniversiteleri Birliği, 672 bin öğrencinin üniversitelere yerleştirilmesinin ardından, açıkta kalan 109 bin kişilik kontenjan için taban puanların düşürülmesini istedi

Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyen üniversite sınavlarının ardından, 672 bin öğrenci üniversiteli oldu. Yapılan yerleştirmelerin ardından tam 109 bin kontenjanın açıkta kalması üzerine gözler, ek kayıt dönemine çevrildi. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, yaptığı açıklamada, ek kayıt döneminde taban puanların düşürülmesini talep etti. "Bir tarafta talep varken, bir tarafta üniversitelerde kontenjan açığı olması, anlaşılır bir durum" değil diyen Aydın, "Bu durum hem ekonomiye, hem de ülkenin geleceğine zarar veriyor" diyerek, şu görüşleri dile getirdi:

109 BİN AÇIK
"Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre, 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programlarında toplam 109 bin kontenjan boş kaldı. Bu, sadece vakıf üniversitelerine has bir konu değil. Boş kontenjanlara baktığımızda, büyük bir kısmının devlet üniversitelerinde olduğunu da görüyoruz. Bu durum, anlaşılır bir durum değildir. Başarılı olan genç üniversite adayları, tercihlerini yaparak istedikleri üniversitelere yerleşmiş bulunmaktadır. Sonuçlara baktığımızda adayların birçoğu yanlış tercih nedeniyle yerleşemezken, bazıları da taban puan engeline takıldı. Boş kalan kontenjanlar, gençlerin ötelenen geleceğidir. Ülkemizde uygulanan taban puan sistemi, bu kontenjanların boş kalmasının en önemli sebebidir. Bu nedenle taban puanı uygulaması ÖSYM tarafından yeniden düzenlenmeli hatta kaldırılmalıdır. Taban puan uygulamamız katı olmamalı ve bizler öğrencilerimizi doğru yönlendirmeliyiz."

ARZ TALEP DENGELENDİ
Vakıf Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Sarıcaoğlu da, "Geçen senelerde olduğu gibi yine üniversitelerin, YÖK'ün ve devletin yanlış seçimleri ile birlikte öğrencilerin belirli bölümlere ilgisizliği, yerleştirmede 109 bin kayıtta ise 150 bine kadar boş kalacak kontenjan oluşturdu. Arz talep artık dengelendi. Zira liseden mezun sayısı ile birlikte kontenjanlar eşitlendi. Normalde hedef, her 2 lise mezununda birinin üniversiteye devam edeceği yönünde olmalı" diye konuştu.

KAYITLAR EYLÜLDE
Yükseköğretim programına kayıtlar, 2-6 Eylül arasında yapılacak. Ardından, ek yerleştirme işlemleri başlayacak. Ek yerleştirme de, ilk yerleştirmede dolmayan bölümler, herkes tarafından tercih edilebilecek.