Yaz alerjilerine dikkat

Yaz aylarında alerjik reaksiyonlarda artış oluyor. Kimyasallar, kozmetikler ve ilaçların yanı sıra bitkiler de alerjiye neden oluyor. Örneğin incir ağacının yaprağıyla temas edip güneşe çıkmak bile alerjik reaksiyona ve lekelenmelere yol açabiliyor.

Yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kimyasallar, ilaçlar, kolonya ve parfüm gibi kozmetikler ile bitkilerin neden olduğu alerjik reaksiyonların arttığını belirten Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, aşırı terlemenin, ter bezleri henüz gelişmemiş çocuklarda isilik gelişimine neden olabildiğini söyledi. Erişkinlerde de isilik gelişebildiğini vurgulayan Dr. Bayraktar, “Yazın en çok da mantar enfeksiyonlarında artış görüyoruz. Çünkü mantar nemli ortamda gelişiyor. Aşırı ve korunmasız güneşe maruz kalanlarda 1. ve 2. derece güneş yanıkları oluşuyor. Bunun sonucunda leke de kalabiliyor. Bu arada böcek sokmalarına ve dolayısıyla alerjisine de sıklıkla rastlıyoruz” dedi.

Yazın sık görülen alerjiler ve tedavileri hakkında bilgi veren Dr. Belma Bayraktar, bu konuda merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı:

Hangi cilt tipleri alerjik sorunlara daha yatkındır?
Açık tenli, renkli gözlüler güneşe karşı hassastırlar, kolayca güneş yanığı geçirebilirler, bu kişilerin güneşten korunmaya özen göstermeleri gerekmektedir, deniz kenarında şapka, gözlük takmaları, T-shirt giymeleri, 3 saat aralıklarla güneş koruyucularını tazelemeleri önerilir. Yanı sıra birtakım maddelere karşı alerjik olabilir, bunlar da testlerle araştırılır. Bazı cilt hastalıkları (örneğin Lupus gibi) güneşe hassasiyet doğurur, bu tür hastalıklar güneşte alevlenir. Ayrıca bazı kişilerde de güneş alerjileri vardır. Bu gruptaki kişilerin yaz aylarında çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Cildinde kronik rahatsızlıkları olan kişiler yaz aylarında nelere dikkat etmelidir?
Sedef hastalarında güneş faydalıdır ama ılımlı güneş ışığı olmak kaydıyla öneriliyor. Sistemik ya da Diskoid Lupus hastaları kesinlikle güneş ışını alamaz. Çok sayıda benleri olanlar, ya da displastik nevüs dediğimiz riskli beni olanlar kesinlikle korunmalıdır. Gebelikte de aşırı güneş ışını önerilmiyor. Çilli veya lekeli cildi olanların güneşe çıkması sakıncalı oluyor. Güneş alerjisi olanların korunmasında fayda var. Daha önceleri cilt kanseri geçirenler güneşten kesinlikle uzak durmalı. Ailesinde malign melanom olanlar da riskleri düşünerek güneşten korunmaya çok dikkat etmeli. Sarışın, renkli gözlü olanlar güneşin zararlarından mutlaka korunmalıdır.

Cilt alerjilerinin tedavisinde neler yapılıyor?
Öncelikle kanıtlanmış alerjenlerden sakınmak önemlidir, cilt alerjilerinin tedavisinde kortizonlu krem-losyonlar, ağız yoluyla alerji hapları (antihistaminikler), ileri durumlarda sistemik kortizonlar kullanılıyor. Nemlendiriciler de yardımcı tedavide rol alıyor.

Parfüm kullanmak, güneş ürünleri, vücut losyonları ve vücut spreyleri de alerjiyi artırır mı?
Kişinin kullanılan krem, losyon, parfüm içeriğindeki herhangi bir maddeye alerjisi varsa güneşle ya da güneşsiz alerji gelişebiliyor. Fakat güneş damarlarda genişleme yaptığı için mevcut alerjenin etkisi daha şiddetli oluyor.

Her gün liflenmek, vücudu ovarak yıkamak doğru mudur, doğru değilse neden? Bunun yerine ne yapılmalıdır?
Hafif masaj yaparak liflenmek en doğru yaklaşımdır. Terlemenin rahat olabilmesi, gözeneklerin açılması ve kan dolaşımının hızlandırılması sağlandığı için yapılmalıdır. Fakat sert keselenme cildi tahriş ediyor, kızarıklık ve ciltte soyulmalara neden olur, bu nedenle sert keselenme doğru değildir. Her gün sabunlanarak liflenmek cildi kurutuyor, çünkü cildin kendine ait doğal bir salgısı vardır, aşırı temizlik de zarar verebiliyor. Banyo sonrası cilde uygun bir nemlendirme yapılmalıdır.

Sıcak suyla mı, ılık suyla mı, soğuk suyla mı duş alınmalıdır?
Suyun sıcaklığı vücudun dayanabileceği bir ısı derecesinde olmalıdır, çok sıcak-soğuk suyla yıkanılması uygun değildir.

Güneş ürünleri de alerji yapar mı, ne sıklıkta kullanılmalıdır?
Güneş ürünleri içeriğindeki herhangi bir ürüne kişinin duyarlılığı varsa alerji yapabilir. Bu alerji tamamen kişiseldir. Güneş ürünlerini yaz-kış açık bölgelerimize güneşe çıkmadan 20 dakika önce, bir tabaka şeklinde, her yere eşit olarak sürmeli, 3-4 saat aralıklarla yenilemeliyiz. Bununla da yetinmemeli şapka, gözlük takmalı, üzerimize açık renkte kıyafet giyerek korunmalıyız. Bu arada güneşin oksidatif stresinden korunmak için bol sebze-meyve tüketmeliyiz, sıvı alınımını artırmalıyız. Beta karotenin de güneş koruma özelliği vardır, sigara içmeyenler tabletlerinden kullanabilir. Ayrıca havuç, kayısı, bal kabağı, kavun, yumurtanın sarısında da beta karoten bol miktarda bulunuyor.