Enerji Bakanı’ndan Tüpraş açıklaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tüpraş'ta gerçekleştirilen vergi denetimlerinin 'rutin bir inceleme' olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş’a karşı Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan denetimi değerlendirdi.

Bakan Yıldız, ulusal marker uygulamasını Tüpraş ve bütün ithal mallara yaymak istediklerini, akaryakıt sektörü denetimlerindeyse kaygıya yol açacak herhangi bir durum olmadığını belirtti.

Yıldız, sektörde kurumlar vergisiyle ilgili hala gelinmesi gereken bir seviye olduğunu ifade etti.

Yıldız, “Bir rutin incelemeyle alakalı. Vergi denetimleriyle alakalı ve ulusal marker sistemi dediğimiz bizim bütün bu yapının resmi işlemlerle alakalı rutin işlemleri olur, denetimleri olur” dedi.

'DENETİMİN NEDENİ KAYGIYI ORTADAN KALDIRMAK'
Yıldız, “Denetimlerin nedeni, akaryakıt sektöründe olası bir kaygıyı ortadan kaldırmak" dedi ve “Kamu kurumları da denetleniyor" diye devam etti.

Enerji Bakanı konuşmasının devamında, “Ulusal markerın her tarafta resmi olarak yayınlanmasını ve onun sürdürülebilir olmasını istiyoruz. TPIC’in bir alt şirketi var TPP'de. Onun da marker işlemlerini biz denetliyoruz. Kamu kurumudur normalde ama o bunun istisnası değildir” dedi.

Geçen yıl Türkiye’nin akaryakıt ürünlerinden 46 milyar lira dolaylı vergi aldığına dikkat çeken Yıldız, sektörden toplanan kurumlar vergisinin de artması gerektiğine işaret etti.

Enerji Bakanı, "Herhangi bir firma ismi zikretmeksizin, bizim kurumlar vergisiyle alakalı direkt vergilerle alakalı hala gelmemiz gereken bir seviye var” dedi.