Trabzon limanını almanlar üs olarak kullanacak

Almanya, Ankara ile imzaladığı anlaşma gereği Trabzon limanını üs olarak kullanacak.

Afganistan'dan çekilmeye hazırlanan Alman ordusuna Türkiye destek verecek. Berlin ile Ankara arasında imzalanan anlaşmaya göre Alman ordusu, Trabzon Limanı'nı ara istasyon olarak kullanabilecek. Silahlar ise havadan gidecek.

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan anlaşmaya göre, Alman ordusuna ait araç ve mühimmat öncelikle Afganistan'dan hava yoluyla Karadeniz'deki Trabzon'a getirilecek, ardından deniz yoluyla Almanya'ya gönderilecek. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, cuma günü yaptığı açıklamada, araç ve mühimmatın gönderilmesine nisan ayının ortasında başlanacağını kaydetti. Açıklamada, Türkiye'nin iyi niyet anlaşması imzaladığı, Türk tarafının anlaşmayı resmî olarak imzalaması gerektiği belirtildi.

'Türkiye zorluk çıkardı' iddiaları

Alman haber ajansı dpa, Alman ordu çevrelerine dayandırdığı haberinde, bu konuda Türkiye ile görüşmelerde zorluk yaşandığına dikkat çekti. Alınan bilgilere göre, Türk tarafının isteği doğrultusunda, anlaşmanın ayrıntıları hakkında kamuoyuna daha fazla bilgi verilmeyeceği kaydedildi. Daha önce Alman medyasında yer alan haberlerde, Türkiye'nin sadece silahsız araç ve konteynerlerin geçişinin Trabzon üzerinden yapılması konusunda ısrarcı olduğu öne sürülmüştü.



Silahlar hava yoluyla gönderilecek

Aslında Alman ordusu, zırhlı araç ve silahların da deniz yoluyla Afganistan'dan Almanya'ya gönderilmesini planlamıştı. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, hafif silahlar ile radar gibi güvenlik açısından hassas araçların ise doğrudan hava yoluyla Afganistan'dan Almanya'ya gönderileceğini belirtti.

2014 yılının sonuna kadar Afganistan'dan çekilmeyi hedefleyen Almanya, ülkedeki asker sayısını gelecek yıl şubat ayına kadar 4 bin 400'den 3 bin 300'e düşürmeyi planlıyor. (Almanyanın Sesi)