Kaçakçılık- pkk kardeşliğine Samsunda suç üstü
Kıbrıs'ta sigara kaçakçılarına yönelik gerçekleştirilen gemi baskını çarpıcı bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.
19 yıl önceki baskında PKK'ya gönderilen kalaşnikofların ele geçirildiği gemiyle, KKTC açıklarında önceki gün kaçak sigara bulunan geminin acente sahibinin kardeş olduğu öğrenildi.
Kuzey Kıbrıs'ta son dönemlerde artan sigara kaçakçılığını önlemek için tüm ihbarları titizlikle değerlendiren Polis Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin çabaları sonuç vermeye başladı. Gazimağusa açıklarında önceki gün polis tarafından gerçekleştirilen operasyonda, sigara kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle iki yük gemisinin 16 personeli tutuklandı. Büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen operasyon sonucu gözaltına alınan zanlılar dün Gazimağusa'da mahkemeye çıkarıldı. İçerisinde yüklü miktarda kaçak sigara ele geçirildiği belirtilen geminin sahibinin yıllar önceki bir bağlantısı ise beraberinde bazı soruları da getirdi. Star Kıbrıs muhabirinin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, 19 yıl önce Anna Maria isimli gemide silah sevkiyatı yapıldığı gerekçesiyle tutuklanan acente sahibiyle, önceki gün alıkonan "Sirena" ve "Flamengo" gemilerinin acenteliğini yapan kişinin kardeş olduğu belirtildi. Anna Maria gemisine 1994 yılının Mayıs ayında yapılan baskında ele geçirilen kalaşnikofların PKK'ya gönderildiği iddia edilmişti. Polisin önceki gün gerçekleştirdiği baskında ele geçirilen kaçak sigaralardanda elde edilen gelirin terör örgütüne gönderildiği ileri sürüldü. Sigara kaçakçılığının ilk olmadığı iddiaları ortaya atılırken, Star Kıbrıs'a ulaşan bilgiye göre, polisin bu kaçakçıların peşinde olduğu, Mağusa dışından gelen üç farklı ekiple baskının yapıldığı ve liman polisinin baskındanhaberi olmadığı savunuldu.
Gümrük, polis ve sahil güvenlik işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda sahil güvenlik ekipleri, Gazimağusa'nın 15 mil açığında küçük botlar aracılığıyla sigara kaçakçılığının yapıldığı "Sirena" ve "Flamengo" adlı yük gemilerini tespit etti. Gemilerin personeli dün mahkemeye çıkarıldı. "Sahte belge düzenleme" ve"sahte belgeyi tedavüle sürme" suçundan tutuklanan gemiciler aleyhine başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
SAHTE BELGEYLE İŞLEM YAPILMAYA ÇALIŞILDI
Polis bültenine göre, Sirena adlı yük gemisinin 12 Şubat'ta, Flamengo adlı geminin ise 28 Şubat'ta Gazimağusa Limanı'na girdiğine dair sahte belgelerle işlem yapılmaya çalışıldı. Tespit edilen Sirena gemisinde 10, Flamengo gemisinde ise 6 kişi tutuklanırken, Sirena gemisindeki aramada, sahte belgeyi fotokopide çoğaltmakta kullanılan mühürlü üzeri boş giriş çıkış kağıdı ve 2 fotokopi makinesi de bulunarak emare alındı.
LİMAN POLİSİNİN HABERİ YOKTU İDDİASI
Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs'a konuşan bir yetkili bu tür olayların daha öncede yaşanmış olmasının muhtemel olduğunu kaydederek, "Polis takip etmiş, bir müddet sonra baskın yapmıştır. Çünkü duyuma göre Mağusa dışından üç farklı ekip daha geldi ve liman polisinin baskından haberi yoktu" dedi.
İKİ ACENTE KARDEŞ Mİ?
Öte yandan, Star Kıbrıs yaptığı araştırma sonucu ilginç bir bulguya ulaştı. Bundan 19 yıl önce (Mayıs 1994) Mağusa Limanına gelen Anna Maria gemisinin Litvanya'dan yüklediği ve PKK'ya gönderildiği iddia edilen konteynerler dolusu kalaşnikof ile yakalandığı, haraç mezat satılan geminin acentesinin ise dün tutuklanan Arap gemilerinin acenteliğini yapan kişinin kardeşine ait olduğu iddia edildi.
TATAR OLAY YERİNDE
Olayın tespit edilmesi üzerine Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın Gazimağusa Limanı ve Serbest Bölgesinde incelemeler yaptığı, tekneyle kaçakçılık yapılan gemilere giderek yapılan kaçakçılık hakkında bilgiler aldığı öğrenildi. Bakan Tatar, yaptığı incelemeler ve aldığı bilgilerin ardından TAK muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'nin kaçakçılığa alet edilmeyeceğini vurguladı ve gümrük çalışanları, polis ve özellikle sahil güvenliğe çaba ve başarılarından dolayı teşekkür etti.
NASIL İSTİF EDİLDİKLERİNİ İNCELEDİ
Ersin Tatar, olay yerinde gemilerdeki konteynerlerin nasıl farklı bir şekilde yerleştirilip kaçakçılıkta kullanıldıklarını gördüklerini anlatarak, olay öncesinde, gümrük çalışanları, polis ve sahil güvenlik ekiplerinin koordinesiyle manifestolardaki işlemlerin belirlenip harekete geçildiğini aktardı.
"KAÇAKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE SÜRECEK"
Sigara kaçakçılığının belirlenip gerekenin yapılmasının önemine işaret eden Maliye Bakanı Tatar, KKTC ve Türkiye'nin gelir kaybına uğratıldığı sigara kaçakçılığının önüne geçilmesi için gerekenin yapıldığını dile getirdi. Bakan Tatar, milletlerarası kuruluş ve teşkilatlarla işbirliği içinde KKTC'nin gerekeni yapacağından şüphe duyulmamasını isteyerek, kaçakçılığa karşı mücadelenin devam edeceğini kaydetti.