BAYAT EKMEĞİNİ GETİR TAZE EKMEĞİNİ GÖTÜR KAMPANYASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen ve başlatılan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen projeye destekler çığ gibi büyüyor.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen ve başlatılan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen projeye destekler çığ gibi büyüyor.
Fırıncılar olarak "Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür" kampanyasıyla bu harekete destek vereceklerini aktaran Kolivar, ekmek israfının önüne geçilmesi yönündeki hareketlerin yerinde olduğunu, israfın Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti.

"Ekmekler 2 bin 200 fırından ücretsiz değiştirilebilecek"

İstanbul genelinde ruhsatlı 2 bin 200 fırın bulunduğunu ve bunların sendikaya bağlı olduğunu dile getiren Kolivar, kampanyanın 20 Şubat'ta başlayacağı bilgisini verdi.
Cips olacak!Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı "Bayat Ekmeklerin Çerez Gıda Üretiminde Değerlendirilmesi" projesi kapsamında, öğütülüp toz haline getirilen bayat ekmekten deneme amaçlı cips üretildi.

Ekmek israfının önlenmesi ve cipslerin daha sağlıklı hale getirilebilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında, Gıda Mühendisliği laboratuvarında bayat ekmek tozu kullanılarak üretilen cipslerde yağ oranı yüzde 10 düşürüldü.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hayta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretim görevlileri Ferhat Yüksel ve Sefa Karaman tarafından hazırlanan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'na (TÜBİTAK) sunulan projenin başarılı bulunduğunu ve desteklenmesine karar verildiğini söyledi.

Yağ oranı düşük

Proje sayesinde özellikle çocuklar tarafından fazlaca tüketilen ve obeziteye neden olan cipslerin daha sağlıklı hale getirilebileceğini vurgulayan Hayta, şunları kaydetti:

"Piyasada satılan cipslerde yaklaşık yüzde 35 oranında yağ var. Laboratuvar ortamında bayat ekmek kullanarak deneme amaçlı ürettiğimiz mısır ve buğday cipslerinde yağ oranını yüzde 35'den yüzde 25'e düşürdük.

Bayatlayan ekmekte dirençli nişasta oluşuyor. Dirençli nişastanın da özellikle sindirim sistemi üzerinde çok faydalı olduğu biliniyor. Cipslerde bayat ekmek tozunun kullanılması, hem yağ emilimini azaltıyor hem de cipslerin daha sağlıklı gıda ürünü haline gelmesini sağlıyor."

İnsanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmeden, yaygın tüketilen gıdaların sağlıklı besinlere dönüştürülebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Hayta, "Japonya'da kola tüketiminin önüne geçilemediği için kolaya nanoteknoloji ile üretilen enkapsüle balık yağı konuldu. Biz de cipslerdeki yağ oranlarını düşürüp, bu ürünü daha faydalı bir besin haline getirilebileceğimizi düşünüyoruz. Projenin ön denemelerini gerçekleştirdik. Projeden olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Vatandaşlarımız, bayata ekmeklerini yarın dahi olsa tazesini aldığı fırından ücretsiz değiştirebilecek" diyen Kolivar, vatandaşların bayat ekmekleri değiştirmek için taze olarak aldıkları fırına götürmelerinin çok önemli olduğunu, burada fırıncıların sadık müşterilerinin de ortaya çıkacağını vurguladı.

Kolivar, vatandaşların yarım veya dilimlenmiş ekmek getirmeleri halinde bile tazesini alabileceklerini, ekmek 250 gram olduğu için dilimler veya yarımlar 250 gramı bulduğunda vatandaşa bir taze ekmek verileceğini ifade etti.

"Değiştirmiyorsa o fırından almayın"

İstanbul genelindeki 2 bin 200 fırından kampanyaya karşı çıkan olmadığını, çok az sayıdaki fırınların bu işe girişmeyebileceğini belirten Kolivar, vatandaşın ekmeğini değiştirmeyen fırından alışveriş yapmamasını istedi.

Kolivar, "Mesela en küçük ilçelerden biri Bayrampaşa'da 52 fırın var. Her mahalleye 5-6 fırın düşüyor. Birisi almazsa diğerine gitsin vatandaş. Böyle olunca o fırıncı da mutlaka müşteri kaybetmemek için bu kampanyamıza destek verecektir" diye konuştu.