PKK UYUŞTURUCU GÜZERGAHINI KARADENİZE KAYDIRDI

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, son 3 yılda uyuşturucu tacirlerine önemli darbelerin vurulduğunu söyledi. Son 2 yılda ele geçirilen uyuşturucu maddenin 10 yıllık süreçte ele geçirilenden fazla olduğunu dile getiren Güven, "Geçen sene bir defaya mahsus 21 ton yakalandı. Bu miktarlar alışageldiğimiz miktarlar değil. Tehlike çok büyük." dedi.

Terör örgütünün bu darbelerden sonra uyuşturucu sevkiyat güzergahını Karadeniz'e kaydırdığı öğrenildi.

Türkiye'de en çok yakalanan ve kullanılan uyuşturucu, esrar. Zehir tacirlerinin ekimini arttırdığı esrar maddesi aynı zaman da terör örgütü PKK'nın da en büyük finans kaynaklarından biri konumunda. Bu önemli kaynağı tek elde tutmak isteyen örgüt yöneticileri, uyuşturucu ekimin ve ticareti konusunda sürekli talimalatlar veriyor. Uyuşturucu ticaretinden terör örgütü PKK'nın kontrolü altında olduğunu tespit eden Diyarbakır Emniyeti strateji değiştirerek esrar maddelerini tarlalarda yok etmeye başladı. Emniyet güçleri, son 3 yılda gerçekleştirdikleri operasyonlarla PKK'ya büyük darbeler vurdu. Sokak satıcılarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla ciddi finans kaybı yaşayan örgüt, uyuşturucu ticaret güzergahını Karadeniz'e çekmek zorunda kaldı. Örgüt kırsalda ürettiği uyuşturucu maddeleri ağırlıklı olarak Karadeniz üzerinden metropol kentlerine sevk ediyor. Diyarbakır Emniyet Müdürü Güven, Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda ciddi sonuçlar elde edildiğini söyledi. Son 2 yılda ele geçirilen uyuşturucu miktarının 10 yılda yakalanan miktarı geçtiğini belirten Güven, uyuşturucu ticaretinin sistematik olduğunu tespit edildiğini belirterek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla geniş kapsamlı bir doysa açıldığını dile getirdi. Güven, şu ifadelere yer verdi: "Miktarların büyüklüğü tehlikenin büyüklüğüne delalettir. Geçen sene bir defaya mahsus 21 ton yakalandı. Bu miktarlar alışageldiğimiz miktarlar değil. Tehlike çok büyük bunu iç piyasaya yayılması da ciddi. Vatandaşımızın çocuklarını koruma amaçlı sokak satıcılarına yönelik operasyonlara da önem veriyoruz." Güven, özellikle son 3 yılda güvenlik güçlerinin uyuşturucu ticaretine tarihin en büyük darbesi vurulduğunu da önemle altını çizdi. Uyuşturucu ticaretine yönelik olarak 2011 yılında 299 operasyon düzenlendiğini belirten Güven, ele geçirilen maddeleri şöyle sıraladı: "Ticaret yapanlardan 1 kilo eroin, 6 ton 263 kilo 763 gram esrar maddesi ve 152.485 kök kenevir bitkisi yakalandı. Sokak satıcılarından ise 3 ton 483 kilo 980 gram esrar maddesi, 1,5 gram eroin maddesi, 18 adet hap, 3 gram kokain maddesi ele geçirildi.

"2012'DE SOKAK SATICILARINDAN 12 TON ESRAR YAKALANDI

2012 yılında uyuşturucu madde ticareti yapanlara büyük darbe vurulduğunu belirten Güven, 231 operasyon düzenlendiğini bu operasyonlarda 497 şüpheli şahsa işlem yapıldığını, 298 şahsın tutuklandığını dile getirdi. Güven, sokak satıcılarından 12 ton esrar maddesinin ele geçirildiğini kaydetti. Güven şöyle konuştu: "Bu operasyonlarda; 1 Kilo 508 gram Eroin, 12 Ton 487 Kilo 570 Gram Esrar Maddesi, 18752 adet Extasy hap, 2.557.000 Kök Kenevir yakalanmıştır."Sokak Satıcılarına ve içici şahıslara yönelik olarak; 535 operasyon düzenlenmiş bu operasyonlarda 801 şüpheli şahsa işlem yapılmış, 71 şahıs tutuklanmıştır. Bu operasyonlarda; 339 kilo 950 Gram Esrar Maddesi, 6,05 gram Kokain, 2636 adet uyuşturucu içerikli hap ele geçirilmiştir. Güven, 2012 Ocak ayında sokak satıcılarından 167 kilo, 2013 Ocak ayında ise 2 ton 109 kilo 742 gram esrar maddesinin ele geçirildiğini dile getirdi.

CİHAN