e-kimlik ne zaman geliyor

İçişleri Bakanı Muammer Güler, elektronik kimlik kartlarının ne zaman dağıtılacağını açıkladı

Güler, ''e-Devlet Kapısı ve Yerel Yönetimler'' konulu toplantıdaki konuşmasında, ''e-Devlet Kapısı''nı, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan ''adeta bir internet sitesi'' olarak tanımladı, sitenin amacının kamu hizmetlerini, bilgi ve iletişim teknolojileriyle vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına etkin ve verimli şekilde sunmak olduğunu vurguladı.
e-Devlet kapsamında, İçişleri Bakanlığı'nca önemli projeler yürüttüklerini belirten Güler, bunlardan birinin e-İçişleri Projesi olduğunu söyledi. Güler, 2010 yılı başında uygulamaya alınan bu projeyle 21 merkez birimi, 81 valilik, 892 kaymakamlık ve 81 il özel idaresinin kendi alanlarında elektronik imza kullanarak yazıştıklarını, bütün iş ve işlemlerini elektronik ortamda başarılı şekilde yaptıklarını dile getirdi.
e-Devlet çalışmalarının temelini ise Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi'nin teşkil ettiğine dikkati çeken Güler, 1980'li yıllarda başlatılan ve 2003'te uygulamaya konulan MERNİS'in, nüfus kayıtlarının elektronik ortamda tutulan bir ana sistem olduğuna işaret etti. Güler, ''MERNİS sistemi, günümüz teknolojilerine uygun olarak çalışan web tabanlı bir uygulama olup, kimlik paylaşımının daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlamaktadır'' dedi.
Kimlik Paylaşımı Sistemi ile MERNİS tabanında yer alan nüfus ve kimlik bilgilerinin kamu hizmeti veren kurumlar, gerçek ve tüzel kişilere elektronik ortamda aktarılmasının sağlandığını ifade eden Güler, bugün itibarıyla bu sistemden 2 bin 530 kurumun faydalandığını aktardı.
-Elektronik kimlik kartı-
Bakan Güler, bir diğer önemli projelerinin de ''Elektronik Kimlik Kartı'' olduğunu belirterek, vatandaşa kolay taşınabilir, taklit ve tahrif edilmesi kolay olmayan, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet verilmesini sağlayacak ve biyometrik özelliklere sahip kimlik kartları verileceğini bildirdi.
Güler, ''Bu projenin amacı kurum ve kuruluşlardan daha hızlı hizmetin alınmasını sağlayarak vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, elektronik ortamda sunulan hizmetlerde güvenli anahtar görevi yapmak, e-devlet uygulamalarını desteklemek ve AB uygulamalarıyla uluslararası standartlara uyum sağlamaktır. Kimlik kartlarının bu yıldan itibaren 3 veya 4 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımıza dağıtılması öngörülmektedir'' diye konuştu.
Mahalli idarelerin yürüttüğü ''yerel bilgi'' ve ''e-Vergi'' projeleriyle ilgili de bilgi veren Güler, ''Her iki projede amaç belediyelerimizdeki hizmetlerin kolaylaştırılmasını sağlamaktır'' dedi.
Bakan Güler, ayrıca sınav adaylık başvuruları, adres değişikliği bildirimi, e-pasaport, sürücü belgesi ceza puanı ve iptal işlemi sorgulaması gibi hizmetlerin, e-devlet kapısından başarıyla sunulduğunu kaydetti.